Folije za zatamnjivanje stakala ili fabrički zatamnjena stakla? Kupili ste auto ili tek treba da ga kupite, a ne znate kako da utvrdite hoćete li morati da radite atest ili da skidate folije? Ovaj problem muči mnoge vozače, pa je portal Polovni automobili, potražio zvaničan odgovor od policije.

“Odredbe o homologaciji materijala za sigurnosna stakla i njihovu ugradnju na vozila definisane su pravilnikom UNECE. Konkeretno, ovaj slučaj se načazi pod brojem br.43 (ECE Regulation No. 43, Uniform provisions concerning the approval of safety glazing materials and their installation on vehicles).

Navedenim pravilnikom je određeno da sva stakla ugrađena na vozilo moraju imati jasnu i neizbrisivu homologacijsku oznaku. Kako je pravilnikom propisano, u blizini homologacijske oznake potrebno je postaviti i simbole koje bliže određuju osobine i svojstva stakla.”

Zatamnjivanje stakala – simboli i praktičan prikaz

kada je reč o zadnjim staklima, nemate mnogo razloga za brigu, jer su upravo ona najčešće i zatamnjena. Po zakonu njih vlasnici mogu zatamniti koliko god žele. Prednja stakla mogu biti zatamnjena do 30% , dok se šoferka ne sme “dirati”.

U slučaju da je staklo originalno zatamnjeno iznad kruga sa slovom E i broja se nalazi simbol u obliku latičničnog slova V. On označava da staklo ima zatamnjenje više od 30% (kao na ilustraciji). Inače, broj pored slova E označava u kojoj zemlji je sertifikovano staklo. E10 je oznaka za Srbiju, E4 za Belgiju, E3 za Italiju…

Slika iznad: Primer označavanja dvoslojnog sigurnosnog stakla koje je zatamnjeno više od 30%. Simbol VI označava da je u pitanju dvoslojno staklo.

Imajući u vidu navedeno, na osnovu navedenog simbola koji se na stakla postavlja kao što je prikazano na primerima, može se utvrditi da li je staklo na vozilu homologovano kao zatamnjeno ili je naknadno zatamnjeno. “

Evo i jedan primer iz prakse, radi detaljnijeg objašenjenja:

Ostale oznake označavaju proizvođača vozila i stakla, tip stakla, usklađenost sa regionalnim standardnima (evropski, američki, kineski…), kao i datum proizvodnje.