Kada je reč o Golfu R, on je dobio povećanje snage za 10 KS, što sada iznosi ukupnih 310 KS. To znači da se izjednačio s ograničenim modelom Golf GTI Clubsport.

Golf R je dostupan kao hatchback i karavan, a poseduje pogon na sva četiri točka. Od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,6 sekundi, što znači da je nešto brži od BMW-a 340i xDrive.

golf_r_310_2
Oni koji traže jeftiniji Golf mogu izabrati osnovni model s 1,0-litarskim trocilindričnim motorom, koji isporučuje 85 KS. VW tvrdi da je štedljivi benzinac s direktnim ubrizgavanjem i turbopunjačem troši samo 4,8 litara na 100 pređenih kilometara. Kompanija nudi i Golf s 2,0-litarskim TDI motorom koji razvija 150 KS te ima 4Motion pogon na sva četiri točka.

golf_r_310_3
Golf R i Golf 1.0 TSI dolaze s poboljšanjima uključujući LED stop svjetla i novi Composition Color infotainment sistem u standardnoj opremi. Bolje opremljeni modeli imaju 12,3-inčnu potpuno digitalnu instrument tablu, koja nudi iste mogućnosti kao i u modelu Passat. Tu je i vrhunski infotainment sistem sa 9,2-inčnim ekranom osetljivim na dodir, koji podržava glasovne komande. Takozvani Discover Pro sistem opciono omogućava i kontrolu pokretom, tako da je Golf prvi model u klasi s ovom tehnologijom.

golf_r_310_4
Cela hatchback verzije Golfa R s manuelnim mjenjačem se kreće od 40.675 eura u Nemačkoj, dok verzija s automatskim mjenjačem košta najmanje 44.800 eura. Osnovni Golf s 1,0-litarskim TSI motorom košta od 17.850 eura.

golf_r_310_5

Pored hatchback verzije, Golf R se nudi i kao karavanski Variant, pri čemu deo R paketa čine i pogon na sva četiri točka, aero body kit, veći alu točkovi, modifikovano oslanjanje, sportski izduvni sistem sa četiri izudvne cevi, jače kočnice, kao i doterani enterijer sa sportskim sedištima i volanom.