Kako je ranije najavljeno iz VW, u 2013. godini će krenuti sa izgradnjom novih fabrika u još nekoliko zemlja. Jedna od tih je i Rusija, gde je krajem 2012. godine postavljen kamen temeljac za izgradnju fabrike u Kalugi, a i unapređena je fabrika GAZ u Nižnjem Novgorodu, gde se planira početak proizvodnje automobila sa motorima koji će se tu proizvoditi, najkasnije do 2015. godine.

VW kompanija je najveći automobilski investitor u Rusiji. Od 2006. godine investirali su oko milijardu evra u lokalnu proizvodnju i nove modele za Rusiju. Od ovog iznosa na izgradnju nove fabrike motora utrošiće se oko 250 miliona evra. Fabrika se gradi na površinom od 30.000 kvadratnih metara u neposrednoj blizini VW fabrike u Kalugi. Fabrika je projektovana da na godišnjem nivou proizvodi oko 150.000 vozila. Motor koji će se proizvoditi u Kalugi ubuduće biće 1.6-litarski benzinac.

rusija-vw-velika

VW u fabrici u Kalugi proizvodi vozila za rusko tržište od 2007. godine. Trenutno se proizvode četiri modela: VW Tiguan i Polo, kao i Škoda Octavia i Fabia. Kompanija planira da izgradi logistički centar u blizini Moskve. Sa novom fabrikom motora, VW će obezbediti da najmanje 30% vozila koja se proizvode u Rusiji bude opremljeno sa lokalno proizvedenim motorima od 2016. godine. Maksimalni godišnji kapacitet u fabrici u Kalugi je trenutno 225.000 vozila.