Volkswagen je već pre nekoliko decenija investirao u Kinu kada je jedva ko verovao u Kinu. Sada najveći proizvođač automobila u svetu ponovo iznenađuje i otvara fabriku u Ruandi. VW fabrika u Ruandi će biti prva takva u ovoj afričkoj zemlji, a četvrta VW fabrika na afričkom kontinentu. Glavni razlog je omladina, koja je masovno okrenuta novim tehonologijama.

Volkswagen će u maloj istočnoafričkoj zemlji u unutrašnjosti Afrike otvoriti prvu fabriku automobila u toj zemlji. Vozila „made in Ruanda“. Planirane su varijante Pola, Pasata i terenca Teramont. Bez obzira što će se ovde samo montirati od delova koji će doći iz fabrike u Južnoj Africi. Očekuje se da prva vozila budu napravljena do maja. Volkswagen takođe planira da u bliskoj budućnosti u Ruandi proizvodi i električne automobile.

Sume koje VW ulaže nisu velike. Prva investicija u Ruandi biće oko 20 milona američkih dolara, što je prava sitnica Volkswagen grupaciju. Međutim to je velika investicija za Odbor za razvoj Ruande, koji želi da njihova zemlja postane centar za investicije i inovacije.

 

VW fabrika u Ruandi – ideja i planovi…

 

VW fabrika u Ruandi će se oslanjati na mlado stanovništvo, koje je izuzetno moderno, sa afinitetom za tehniku i mobilno. Oni će u budućnosti preko App sebi iznajmljivati auto ili se dogovarati o vožnji. To se naziva „ride-hailing“. U zemlji u kojoj se svakodnevni poslovi u velikoj meri obavljaju preko mobilnih telefona a već danas parkiranje možete platiti jednim klikom na Smartphone to daje smisao.

Ruanda je četvrta afrička zemlja u kojoj je Volkswagen sagradio fabriku za proizvodnju svojih vozila, posle Južnoafričke republike, Alžira, Nigerije i Kenije. Poslednju od njih, u Keniji, Volkswagen je otvorio krajem 2016., i u ovoj fabrici se trenutno montiraju delovi vozila. Rezultati su do sada ispod očekivanja što je povezano pre svega sa najnovijim političkim problemima oko izbora u Keniji. Za Ruandu VW ima više optimizma.