Volkswagen je izazvao pravi šok objavivši da će za 2017. preurediti svoj sportski program, da će napustiti WRC u kojem je bio superuspešan od 2013. i da će se usredsrediti na klijentske discipline i nove tehnologije.

U ovoj i prethodne tri sezone Volkswagen je dominirao u Svetskom reli prvenstvu i osvojio je sve vozačke, suvozačke i proizvođačke titule koje su stajale na raspolaganju – ukupno 12 u četiri godine!

“Polo R WRC” startovao je 51 put, pobedio na 42 relija i bio najbrži na 621 od 980 brzinskih ispita na kojima je učestvovao. Nijedan model u WRC istoriji nema veći procenat uspešnosti, a reli avantura na globalnom nivou bila je najsjajniji sportski poduhvat kuće.

vw-napustio-wrc

“Volkswagen brend suočava se sa ogromnim izazovima. Predstoji nam proširenje elektrifikacije game naših vozila i moramo usredsrediti sve napore na značajne tehnologije budućnosti”, izjavio je Frank Velš, član upravnog odbora kompanije. “Daleko smo nadmašili naše sportske ciljeve u WRC-u, sada preuređujemo Volkswagen motorsport i tehnologiju stavljamo u središte pažnje.”

Ubuduće će Volkswagen biti posvećeniji klijentskim takmičarskim programima. U tom segmentu, on sada nudi “golf GTI TCR” za kružne staze i “bubu GRC” za relikros, dok će od 2018. u ponudi biti i “polo” za reli nadmetanja, izveden po pravilima R5 kategorije.

Volfsburg je u TCR svet ušao 2016. godine, njegov “golf GTI TCR” je u Internacionalnoj seriji trenutno drugoplasirani u konkurenciji modela, a Stefano Komini se kao pilot i dalje bori za vozački naslov.

Auto je popularan i na nacionalnom i regionalnom nivou, što je dokazano u TCR Nemačka i TCR BeNeLuks. Gašenje VW WRC kampanje moglo bi zapravo da pogoduje turing modelu, jer će inženjeri sportskog odseka Volkswagena moći da mu posvete više pažnje, a nije tajna da su klijenti – pre svega WRT (Leopard rejsing) takav tretman i priželjkivali.

vw-napustio-wrc-1

Na reli pozornici, četvorostruki uzastopni šampion Sebastijan Ožije i njegove timske kolege Jari-Mati Latvala i Andreas Mikelsen sada su slobodni igrači na vozačkom tržištu.

Ljubitelje discipline najviše će razočarati činjenica da Volkswagen ima za 2017. spreman “polo”, razvijen po izmenjenim WRC propisima, ali da on nikada neće izaći na megdan novim modelima Sitroena i Tojote, što znači da su svi meseci razvoja i sav u to uloženi novac potrošeni uzalud.

Dramatični tektonski poremećaji u sportskim aktivnostima VAG grupe krenuli su pre nešto više od nedelju dana, kada je Audi objavio da po isteku 2016. gasi svoj 18-godišnji i neverovatno uspešan LMP1 program u trkama izdržljivosti i da će se usredsrediti na DTM, Formulu E, podršku klijentskim aktivnostima u TCR serijama i Svetskom relikros prvenstvu.

Smatra se da su budžetski rezovi Audija i Volkswagena u domenu auto-sporta posledica uzdrmane reputacije brendova zbog afere izazvane lažiranjem rezultata emisija izduvnih gasova dizel motora kompanije.