Volkswagen je predstavio plan investicija vredan 86,6 milijardi evra za narednih pet godina, namenjen jačanju prisustva na stranom tržištu i lansiranju novih, „čistijih“ modela, ne odustajući od projekta smanjenja troškova.

Veći deo ovih ulaganja biće namenjen razvoju vozila sa boljim karakteristikama u pogledu ekoloških zahteva. „Nastavićemo da investiramo kako bismo postali automobilska kompanija koja u prvi plan stavlja ne samo rentabilnost, već i ekološke principe, uz razvoj najboljih i najčistijih vozila“, izjavio je direktor VW-a, Martin Vinterkor. U saopštenju se dodaje da će 41,3 milijarde evra ići u razvoj SUV vozila, kako u modernizaciju klasičnih modela, tako i u razvoj električnih vozila i onih sa hibridnim pogonom.

vw-suv-1

Kako je naglašeno, ovaj petogodišnji plan ulaganja ne remeti plan uštede koji između ostalog predviđa smanjenje troškova za marku VW do 2018. godine u iznosu od pet milijardi evra. Isti izvor podseća da je ova nemačka kompanija do sada odolevala evropskoj krizi u sektoru, zahvaljujući, širenju svog tržišta u Kini i Severnoj Americi.