Nemački Folksvagen je potpisao sporazum sa alžirskim partnerom za prodaju, kompanijom Sovak, o izgradnji pogona za montažu vozila u toj severnoafričkoj zemlji, saopštio je menadžment nemačkog proizvođača automobila na konferenciji za novinare.

Prema sporazumu, vrednom 160 miliona evra (170 miliona dolara), fabrika će izbaciti prvi automobil sa proizvodne trake u junu 2017. godine, a očekuje se da će povećati proizvodnju na više od 100 vozila dnevno, prenosi agencija Frans pres.

Pogon će biti izgrađen u mestu Relizane, 320 kilometara jugozapadno od Alžira. “Folksvagen grupa se odlučila da učestvuje u projektu firme Sovak… pošto uspešno sarađujemo s našim prodajnim partnerom dugi niz godina”, rekao je izvršni direktor Folksvagena Jozef Bomert.

vw-alzir_1

“Za nas je ovo logičan korak prema povećanju prodaje vozila u Alžiru na dugi rok”, rekao je na svečanom potpisivanju sporazuma generalni direktor kompanije Sovak, Murad Ulmi.

Alžirski ministar industrije Abdešelam Bučuareb, koji je takođe prisustvovao svečanosti, izjavio je da “novo mešovito preduzeće Sovaka i Folksvagena… pokazuje da su ulaganja i inovacija moguće u Alžiru”.

Fabrika će proizvoditi nekoliko modela, uključujući “folksvagen golf”, “seat Ibicu”, “škodu oktaviju”, kao i “kedi”.

Folksvagen je drugi proizvođač automobila koji osniva fabriku u Alžiru, posle francuskog Renoa koji je tamo otvorio pogon u novembru 2014.