Novu genraciju Golfa kompanija VW je predstavila u septembru 2012.-te  na svečanosti u Berlinu. Ovaj auto koji postoji od 1974. godine, do sada je prodat u neverovatnih 29,13 miliona primeraka, po čemu zauzima treće mesto u istoriji auto industrije.

Golf „sedmica“ osnovana je na novoj MQB platformi, koja donosi mnogo novina u ovaj auto u odnosu na predhodnu generaciju. Pre svega tu su vidljive promene u enterijeru, motorima, brojnim sistemima za pomoć vozaču, kao i smanjenje težine automobila za čitavih 100kg. Glavni element koji je ostao iz „šestice“ je popularni DSG motor, koji je predstavljen kao temelj za buduće generacije. VW razvija dva potpuno nova motora sa napajanjem i to od 85 KS i 150 KS. Obe verzije opremljene su sa stop-start sistemom (smanjuje potrošnju goriva za 4%) i sistemom povraćaja energije pri kočenju. Sa kombinovanjem svih ovih mera, može se smanjiti emisija CO2 za čak 23%. Osim ovih, nove standarde postavlja i motor BlueMotion, koji smanjuje potrošnju goriva na 3,2l.

VW prvi put u ovaj model ubacuje mogućnost biranja režima vožnje. Postoje ukupno četiri, i to: Eco Sport, Normal, Individual i Comfort. U prvom, Eco režimu, klima i drugi pomoćni sistemi se kontrolišu kompijuterski na optimalnu potrošnju, da bi se smanjila potrošnja goriva. Pored toga ova vozila sa DSG motorom imaju specijalne funkcije, pa ukoliko vozač stoji na semaforu, spusta se niz ulicu, ili određeni period vremena vozi ujednačeno, motor sam kontroliše potrošnju goriva koliko je minimalno potrebno.

VW Golf 7

Kad smo kod motora, i u ovoj generaciji golf će za benzince koristiti turbo motore sa direktnim ubrizgavanjem, iz prošle generacije poznatiji kao TSI (četiri ventila, četiri cilindra). Motori se isporučuju sa 85 KS i 140 KS. Slabiji model je smanjio potrošnju goriva za 0,6l u odnosu na predhodnika, pa je sada potrošnja 4,9l. Po prvi put je ubačen motor sa aktivnim cilindrom koji je opemeljen sa 140 KS, i koji zadovoljava buduće EU-6 standarde. Prosečna potrošnja mu je 4,8l, što je znatno bolje od predhodnika, ako se uzme u obzir da je motor sa 122 KS trošio 6,2l na 100km.

Dizel motori su takodje turbo motori sa direktnim ubrizgavanjem (četiri cilindra i ventila), a isporučeni su sa 105 KS i 150 KS. Slabiji TDI ide sa potrošnjom ispod 4l, i troši neverovatnih 3,8l na predjenih 100 km, što su u VW još samo uspeli sa BlueMotion modelom. Jača verzija TDI-ja sa 150 KS može se takodje pohvaliti potrošnjom, jer je ona oko 4,2l.

U ovaj model Golfa je ugrađeno dosta sistema pomoći, koji povećavaju bezbednost putnika, ali pomažu i vozaču u nekim nesvakidašnjim situacijama. Prvi od njih je kočioni sistem u slučaju sudara, koji ova kompanija prvi put ubacuje u jedno putničko vozilo, i on se pokreće elktronskom blokadom diferencijala. Tu su još sistemi za naglo gradsko kočenje, sistemi za otkrivanje umora, prepoznavanje saobraćajnog znaka i najnovija generacija automatskog parkiranja. U ovom modelu postoji još dosta naprednih tehnologija kao što su već pomenutih četiri režima vožnje, elektronska parking kočnica, ergonomska sportska sedišta, kontrola u slučaju sipanja pogrešnog goriva kod dizela, i drugi pomoćni sistemi.