Četvrta generacija počinje sa prodajom 1997., a 2002. postaje najtraženiji automobile Evrope, dok godinu dana kasnije zauzima drugo mesto iza Peugeot 206. VW kompanija je ovaj model razvila sa namerom da preuzme glavnu ulogu u segmentu porodičnih automobila. Mnogo više se radilo na enterijeru i drugoj dodatnoj opremi, čime je VW kompanija pokazala umeče, zrelost i pobedila sve svoje konkurente, predvodjene pre svega Audi-jem A3. Pa se zato za ovaj model Golf-a kaže da je auto koji poseduje sve, bilo da hoćete porodični automobil, brzu mašinu ili nešto treće. Za Američko tržište prvi Golf 4 proizvodi se sredinom 1999.

Prvi motori koji su počeli da se koriste u “četvorci” su dva benzinska 1.4-litarski sa 75 KS i 1.6-litarski sa 100 KS, i dva dizel motora, 1.9-litarski sa 75 KS – SDI i 1.9-litarski sa 90 KS – TDI. Osnovne karakteristike ovih motora su izdržljivost i mala potrošnja, koja se kreće od 6l do 8l za benzinca, a oko 5l za dizela. Sve ove verzije motora se razvijaju u periodu od 1997. do 1999. Za to vreme VW počinje na unapredjenju pojedinih modela, pa tako 1.6-litarski sa 8 ventila dobija motor iz Polo GTI sa istom kubikažom samo sa 16 ventila, što doprinosi povećanju snage automobile na 105 KS. Golf sa ovim motorom je pravi auto za naše uslove, kada se uzme u obzir izdržljivost motora, snaga automobila, ali i kada se pogleda potrošnja koja se kreće oko 8l. Ukoliko neko želi nešto brži i jači motor, tu su dva 1.8-litarska motora sa 150 KS i 180 KS. Što se tiče dizel motora, osim dva navedena, ističe se 1.9-litarski TDI motor sa 130 KS, koji je veoma popularan u ovom delu Evrope. Za ljubitelje sportskih verzija treba pomenuti 2.8-litarski VR6 motor sa 175 KS i po prvi put konstruisan 3.2-litarski motor sa fantastičnih 240 KS.

Poput Golf 2 ni ova verzija Golf-a nema svoju kabriolet verziju, već su napavili par promena na Golf 3 Cabrio. Prošireni su prednji i zadnji branik, i stavljeni su farovi od Golf 4, uz malu preradu maske. Tako je auto dobio prednji deo od Golf-a 4, a sve ostalo ostaje od “trojke” .

vw-golf-mk4-1

GTI 25th Anniversary Edition i GTI 337 Edition – dve unikatne sportske verzije Golf-a. Prva verzija je napavljena na 25-godišnjicu od nastanka prvog GTI, i to samo za evropsko tržište. Godinu dana kasnije ljudi iz VW prave i drugu verziju za američko i kanadsko tržište. Amerikanci su imali na raspolaganju 1500 modela ovog automobila, dok se u Kanadi prodavalo samo 250 modela. GTI 337 je radjen samo u jednoj boji – metalik srebrenoj, dok je GTI 25th napravljen u tri različite boje – crvena, srebrena i perla crna. Ova dva modela su napravljena sa znatno više opreme od običnog GTI-ja. Prvo što se vidi su veliki točkovi 18×7,5″ BBS, veći i dublji branici, veće prednje kočnice sa crvenim klještima, kao i sportska ogibljenja. Zatim unutršnjost gde se odmah vidi kožni menjač i ručna kočnica, crvena i crna kožna „Recaro“ sedišta, i okviri od brušenog aluminijuma.

vw-golf-mk4-2

R 32 – najjači motor koji VW proizvodi u to vreme izlazi iz fabrike početkom 2003., i to je prvi automobil sa dvostukim kvačilom (DSG). U početku je auto bio dostupan samo za nemačko tržište, a kasnije, zbog velike popularnosti, počinje prodaja u Americi i Australiji. Kao vrhunac VW kompanije, ovaj auto uključuje bezbednost, performanse i luksuz u jednu celinu. Pokreće ga 3.2-litarski benzin motor sa 240 KS. Od opreme ima šesto-stepeni manuelni menjač, nezavisno zadnje vešanje, automatski klima uredjaj, sportska sedišta sa R 32 logom, aluminijumske felne OZ, elektronski stabilizacioni program i još mnogo toga.