Da li je moguće da negde gorivo poskupi čak 60 puta, i da i tako, opet bude jeftinije nego ovo što ga mi plaćamo u Srbiji!?

Kada čujete vest da je negde gorivo poskupelo, u jeku sve nižih cena nafte na svetskom tržištu, sigurno pretpostavljate da se radi o zemlji poput naše, gde su državne akcize uveliko premašile osnovnu cenu koštanja jednog litra goriva.

A, šta tek onda da pomislite kad čujete da je to poskupljenje od čak 6.000%, odnosno oko 60 puta od prvobitne vrednosti jednog litra goriva!?

najjeftinije-gorivo-1

Kao „šlag“ na sve ovo, dolazi treća neverovatna činjenica, a to je da čak i tako, sa novim cenama, građani te države plaćaju gorivo osetno jeftinije nego li mi, u Srbiji, i to po ceni od oko 96 dinara po litri benzina!

U pitanju je Venecuelna, jedna od država članica OPEC, u kojoj je nedavno poskupelo gorivo sa 0,097 bolivara (manje od dva američka centa, odnosno oko 2 dinara!), na pomenutih 6 bolivara (87 centi, tj. 96 dinara).

Ono što je takođe interesantno jeste, da je cena jedne litre benzina od 91 oktana skočila sa 0,07 bolivara (1 cent) na „čak“ 1 bolivar (14 centi, odnosno 15 dinara), verovali ili ne!

Izvor:
www.topspeed.telegraf.rs