Sezona 2018. nije mogla da počne bolje za Folksvagen motorsport i Likvi moli tim Engstler.

Ova kombinacija je, zahvaljujući perfektnom nastupu francusko-nemačko-švajcarskog kvarteta vozača “golfa GTi”, koji su činili Žan-Karl Verne, Luka Engstler, Benjamin Lojhter i Florijan Toma, pobedila u TCR klasi na 24 sata Dubaija, inauguralnoj rundi 24H serije i 24H turing endurans serije.

 

Engstlerov “folksvagen” #130 kvalifikovao se kao treći u klasi, na apsolutnoj poziciji 61. Vođstvo je preuzeo na otprilike na polovini 24-časovnog maratona i na cilj stigao sa dva kruga prednosti u odnosu na najbližeg TCR suparnika.

Kvaliteti bar nekih članova posade tima iz Vigenzbaha u potpunosti su u skladu sa konačnim rezultatom. Naime, Verne je u svojoj raznovrsnoj karijeri pedigriran i kao endurans trkač. Pored ostalog, izvezao je i celu WEC sezonu 2013, u kojoj se upisao u osvajače 24 časa Le Mana.

I Lojhter je prošao kroz školu trka izdržljivosti na 24 sata Nirburgringa, kao i u VLN seriji, koju je 2017. završio kao šampion TCR klase.

S druge strane, za juniore kakvi su Engstler i Toma, trijumf na Dubai autodromu predstavlja novo i obogaćujuće iskustvo na prvom koraku u za njih novoj disciplini u auto-sportu.

Uspeh na Bliskom Istoku dobrodošao je i proizvođaču iz Volfsburga. Folksvagen je odmah istakao da je kao TCR pobednik, “VW golf GTi TCR” u apsolutnom poretku bio na visokoj 24. poziciji od 80 rangiranih automobila svih takmičarskih klasa.

Još bolje, “golf” je na cilj u Dubaiju, kao i na trci 24 sata Nirburgringa, završio ispred svih automobila GT4 klase. To znači da je njegova posada kariranu zastavu videla pre vozača “audija R8 LMS GT”, “mercedesa AMG GT RSP-X”, “BMW-a M4 GT4”, “đinete G55 GT4 Evo 2017”, “poršea kajman GT4 klabsport” i “meklarena 570S GT4” (ovaj poslednji odustao).

Osim kao podatak koji služi prestižu, ovo postignuće čini TCR model Folksvagen motorsporta iznenađujuće uspešnim paketom i u svetu sportskih automobila, a to njegovi tvorci po svoj prilici nisu imali na umu kada su ga stvarali.