Među VW premijerama na poslednjem Salonu automobila u Frankfurtu našao se Golf Sportsvan concept kojim je nemački proizvođač najavio i serijski model, naslednika dosadašnjeg Golfa Plus. Proizvodnja serijskog Golfa Sportsvan treba da počne uskoro, dok se njegova prodaja najavljuje za prvu polovinu sledeće godine.

Golf Sportsvan je još jedna karoserijska verzija Golfa VII (VW MQB platforma), a kao što se i očekivalo ni ovde nema neke dizajnerske revolucije,Volkswagen jednostavno igra na sigurno i ne eksperimentiše. Golf Sportsvan je sa svojih 4338 mm za 134 mm duži od dosadašnjeg Golfa Plus (međuosovinsko rastojanje je duže za 107 mm i sada iznosi 2685 mm), širina je 1807 mm, a visina 1578 mm. To znači da je Golf Sportsvan concept za 83 mm duži od Golfa VII hatchback, od koga je viši za 126 mm i 8 mm širi.

Golf-sportsvan

Takođe, i unutrašnjost je prostranija nego kod Golfa Plus (posebno se ističe više mesta za putnike u drugom redu), dok je zapremina prtljažnika povećana na 498 litara (sa oborenim zadnjim sedištima 1512 litara). Zadanja sedišta su klizna i mogu da se pomeraju za 180 mm, a treba pomenuti da se sa sklapanjem suvozačevog sedišta dobija površina dužine 2484 mm.

Golf-sportsvan-3

Volkswagen će u serijskom Golfu Sportsvan ponuditi ukupno šest Euro-6 motora (svi sa stop-start sistemom), a to su benzinci sa 85KS, 110KS, 125KS i 150KS, kao i turbo-dizelaši sa 110KS i 150KS. Sem benzinca sa 85KS svi će opciono moći da se dobiju i sa DSG menjačem. Najekonomičniji među njima će biti 1.6 TDI BlueMotion sa 110KS koji će po fabričkim podacima imati prosečnu potrošnju goriva od 3,7 l/100 km i emisiju CO2 od 95 grama po km.

Golf-sportsvan-1

Među bezbednosnim sistemima u Golfu Sportsvan će se naći i sistem koji vozača upozorava na vozilo u mrtvom uglu, adaptivni cruise control, sistem koji vozača upozorava da je napustio svoju traku, City Emergency Braking, Electronic Stability Control (ESC) sistem…

Golf-sportsvan-2

Što se cene serijskog modela tiče, ona za sada nije zvanično objavljena, ali je Auto Bild pre nekoliko meseci pisao da bi Golf Sportsvan u Nemačkoj mogao da startuje po ceni od oko 19.000 evra za bazni benzinac.