U moru nameta koji opterećuju građane Republike Srbije, na “naplatu” stiže još jedan, na kratko zaboravljen ali izvestan.

Prošlo je već dosta vremena od kako su na motornim vozilima u našoj zemlji nove tablice. Dovoljno da ste verovatno već zaboravili “sitan” detalj koji je predstavljao pravo iznenađenje u nekadašnjem članu 32 a sada članu 55 aktuelnog i više puta dopunjavanog Pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila.

Taj član kaže da će se registarska tablica zameniti novom, između ostalog, kad protekne sedam godina od dana njenog izdavanja. I ne samo tablica, već i saobraćajna dozvola, naravno. Ako nam ne verujete, pogledajte šta vam piše u saobraćajnoj. Rok važenja je sedam godina od dana kada je izdata.

Razlog za to leži u činjenici da je proizvođač reflektujućih folija na tablicama, kompanija 3M, propisala da je rok trajanja folije sedam godina, odnosno da u tom periodu neće izgubiti svoja svojstva i da će odgovarati propisanim specifikacijama.

saobracajnaDozvola

Država je to shvatila zdravo za gotovo i taj rok trajanja je ušao i u Pravilnik. Najiskrenije smo se nadali da će se neko od nadležnih setiti da taj rok trajanja izbaci, ili da ga barem produži.

Ne moramo da budemo kao Švajcarska, gde se zna da što su starije tablice, to je njihov vlasnik veći starosedelac i ima duži vozački staž, ali sedam godina je stvarno prekratak period za trajanje tablice koje uopšte nisu lošeg kvaliteta.

Pozitivna strana je ta što je ostalo godinu dana da skupimo pare, s obzirom da je izdavanje novih tablica započeto prvog januara 2011. godine. A možda se u međuvremenu neko ipak seti da produži rok trajanja…