Ponekad vam boja dima koji izlazi iz auspuha može dati znak da sa vašim automobilom nešto nije u redu. Čak i kada ne trepće ni jedna lampica na instrument tabli ili ne vidite ništa čudno na vašem automobilu. Boja dima može otrkriti neki kvar na vašem automobilu. Pa tako možete primetiti plavi, sivi, beli ili crni dim, a evo i na šta vam ukazuju razlicite boje dima iz auspuha.

Razlicite boje dima iz auspuha – Plavi dim

Ako vaš automobil izbacuje plavi dim znači da je problem sa uljem, i da dolazi do sagorevanja ulja. To se najčešće dešava kada dotraju karike ili ventili, pa onda se dešava da ulje curi u komoru za sagorevanje u kojoj se meša sa gorivom.  Ako uočite ovaj problem, proverite ulje i redovno ga kontrolišite i dosipajte. Za ovakav kvar nije potrebno odmah menjati delove i plaćati skupe popravke. Ta curenja su zaista minimalna. Naravno vremenom bi trebalo zameniti komplet ulje i popraviti oštećeni deo.

Razlicite boje dima iz auspuha – Sivi dim

Za ovaj dim je teško dati pravu dijagnozu. Prouzrokuju ga slični kvarovi kao i plavi dim, sagorevanje ulja, ali i loš turbo punjač. Znači treba proveriti ulje, ali i potrošnju goriva, jer obično ovi kvarovi prave veću potrošnju.

Takođe kod automobila sa automatskim menjačem, ovaj dim može javljati problem sa menjačem, kvar u prenosu brzina i curenje tečnosti do komore za sagorevanje. Osim ovoga može da predstavlja problem sa ventilima, možda začepljenje tzv. PCV ventila. Ovi ventili nisu skupi i lako se menjaju.

Razlicite boje dima iz auspuha – Beli dim

Ukoliko vidite beli dim ne mora da znači ništa opasno, jer može da predstavlja običnu kondenzaciju unutar izduvnog sistema. Međutim, veći oblak belog dima može predstavljati rizik. Glavni kvarovi koji mogu prouzrokovati beli dim su oštećenje cilindra glave i ispucali zidovi bloka motora, a to iziskuje skupe popravke.

Ovaj problem nikako ne smete ignorisati, jer i najmanje curenje rashladne tečnosti može dovesti do pregrevanja i predstavlja ozbiljan rizik za kvar na motoru. Takođe tečnost se može pomešati sa uljem i može vam napraviti ozbiljne problem, pa vas čak može dovesti do obavezne generalne popravke motora.

Razlicite boje dima iz auspuha – Crni dim

Crni izduvni dim znači veliku potrošnju goriva. Prvo što treba da proverite su filteri za klimu, usisni senzori, brizgaljke goriva i regulator pritiska. Crni dim je najlakši za dijagnozu, jer se zna tačno šta ga prouzrokuje. Popravka ovih delova nije preterano skupa, pa je tako bolje na vreme posetiti majstora.