Sklapanje Volkswagen Golf-a u Tvornici automobila Sarajevo (TAS) počelo je 1976. godine. U početku Golf se sklapao od delova koje je Volkswagen dopremao u TAS, a kako je vreme prolazilo i proizvodnja rasla, u proizvodnju „jugoslovenskog“ Golf-a uključile su se i kompanije iz bivše Jugoslavije.

Svi delovi za Golf-a koji su proizvedeni u Jugoslaviji ispunjavali su najstrožije standarde kvaliteta pa se Golf iz Vogošće po kvalitetu nije razlikovao od nemačkog.

Proizvodnja Golf-a je već naredne 1977. godine dohvatila brojku od 5.000 automobila, a svake naredne godine proizvodnja je rasla. Golf I se u TAS-u proizvodio do 1985. godine, dve godine duže nego u Nemačkoj, pa je druga generacija ušla u proizvodnju sa dve godine zakašnjenja.

U periodu od 1986. godine proizvodnja je porasla na 25.000 automobila, sa perspektivom da se u bliskoj budućnosti poveća na 40.000. O tome govori podatak da je 1988. godine bilo zaposleno 3.109 radnika koji su proizveli 28.341 automobil, od kojih je 15.184 direktno isporučeno Volkswagenu. Volkswagen i TAS su 1989. godine obeležili i mali jubilej proizvodnjom 300.000-tog primerka Golfa, Alpine bele boje. I u narednoj 1989. godini Volkswagen nastavlja sa rastom proizvodnje TAS-ovog Golfa pa na kraju godine dolazi do broja od 37.411 proizvedenih automobila. To je bila rekordna godina u proizvodnji Volkswagen Golf-a u TAS-u, kada je u njegovoj proizvodnji bilo uključeno 3.500 radnika.

Primerci Golf-a koji su silazili sa proizvodnih traka TAS-a, u odnosu na one iz Nemačke, imali su posebne oznake koje su asocirale da je proizveden u Jugoslaviji. Tako je Golf proizveden u TAS-u imao oznake J, JL, JX, JD, JLD i JGL. Ipak, u poslednjoj godini proizvodnje Golf-a, pred samo izbijanje rata BiH, slovo J iz oznake je izbačeno koje je asociralo na Jugoslaviju.

Pored Golf-a u TAS-u je bila proizvodnja i Jetta i Golf Caddy modela. Interesantno je pomenuti da je TAS bio jedina evropska fabrika u kojoj se proizvodila teretna verzija Golfa I s oznakom Caddy, a koji je bio namenjen za evropsko tržište. Prvi Golf I Caddy sa TAS-ove proizvodne trake sišao je 1982. godine i do rata 1992. godine proizvedeno je oko 200.000 primeraka. Golf Caddy se osim u Sarajevu proizvodio i u američkoj fabrici u Pensilvaniji (Pennsylvania).

Polovina ukupne proizvodnje Golf-a odlazila je na slovenačko tržište, po 20% u BiH i Hrvatsku, a 10% proizvedenih Golfova prodavalo se u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji.

Golf II se u TAS-u proizvodio do 1992. godine kada u Bosni i Hercegovini počinju ratna dejstva, a fabrika biva prvo opljačkana, a zatim potpuno uništena. Pre izbijanja ratnih dejstava u TAS-u je napravljeno nekoliko probnih primeraka Golfa III koji nikad nije ušao u serijsku proizvodnju u sarajevskoj fabrici, upravo zbog početka rata.

Po završetku rata u BiH, krajem 90-ih godina pokušalo se sa obnovom starog proizvodnog pogona, pa je na temeljima stare fabrike pokrenuta SKD montaža Golf-a i nekih drugih modela iz Volkswagen grupacije. Zbog malog -broja sklopljenih automobila i neisplativosti od daljnje obnove proizvodnje se odustalo.

Golf II postao je svojevrsni fenomen u Sarajevu, ali i celoj Bosni i Hercegovini. Danas Golf II čini značajan procenat registrovanih automobila u BiH i odoleva zubu vremena. Pojava ovakvog fenomena još uvek nije tačno objašnjena, jer za njegovu pojavu može biti više razloga. Golf II je pre rata bio jedan od simbola uspešnog jugoslovenskog stanovnika, a za čiju kupovinu nije bio potreban samo novac već i dug vremenski period čekanja na isporuku zbog velike potražnje. S druge strane Golf II se dokazao kao izdžljiv i rentabilan automobil.