1. Ubedljivo najveći broj manjih i većih nezgoda nastaje jer vozači ne obrate ili totalno zaborave da obrate pažnju na retrovizore. Sigurno ste se i vi u saobraćaju susreli sa vozačima koji gledaju samo pravo, za njih leva i desna traka, kao i ono što se dešava ispred njih ne postoji. U 45% nezgoda to je primarni uzrok problema.

2. Loša procena udaljenosti i brzine drugog automobila – Sposobnost procene koliko je neki automobil udaljen od vas i koliko se brzo kreće a samim time i koliko će mu vremena trebati da dođe do vas, a koliko vama da izvedete svoj manevar dolazi isključivo sa iskustvom. Oni koji ovu veštinu nikad ne savladaju krivi su za oko 20% nastalih nezgoda.

greske-vozaca-1

3. Bahata vožnja – Bilo da je razlog odsustvo brige za druge vozače ili žurba vozači koji zanemare osnovna saobraćajna pravila izazivaju nezgode u 15% slučajeva. Oni nisu nužno loši vozači već jednostavno ne žele da se povinuju pravilima koja svi puštujemo, ili ih namerno krše jer misle da će tako ranije stići na svoje odredište.

4. Pogrešno skretanje/loš manevar – Koliko god to nekima zvučalo čudno očito postoje vozači, a radi se o oko 15% učesnika u saobraćaju, kojima priličan problem predstavljaju “manevri” kao što su polukružno okretanje, paralelno parkiranje, polazak pod ručnom, pravilan ulazak u jednosmernu ulicu, pravilan izlazak iz kružnog toka.

greske-vozaca-2

5. Gubitak kontrole nad vozilom – Ovo se u 90% slučajeva dešava ili usled brze vožnje ili zbog umora vozača ili vožnje u pijanom stanju/pod dejstvom narkotika. Ekstremno su retki slučajevi da vozač izgubi kontrolu nad vozilom usled nekog kvara. Oko 10% svih nezgoda je izazvano zbog gubitka kontrole vozača nad automobilom. Ovakve nezgode jesu statistički najređe ali često imaju najozbiljnije poslednice.