Teška vremena u automobilskoj industriji VW je iskoristio za razvoj nove platforme, za koju veruje da će ga još više učvrstiti na vrhu koji drži kao najveći i najjači proizvođač automobila u Evropi. MQB je nove platforma koju je VW razvio za svoju grupaciju i koja se već našla u velikom broju novih modela. Volkswagen je sebi zacrtao cilj da sa MQB platformom smanji troškove proizvodnje, maksimalno pojednostavi određene segmente kako bi proces sklapanja automobila bio što lakši i jednostavniji.

MQB platforma je razvijena isključivo za automobile koji imaju poprečno smešten motor. U Volkswagenovoj kolekciji automobila gotovo svi imaju takve motore (Polo, Golf, Jetta, Caddy, Passat …), tako da će na sve njih u budućnosti biti korišćena ova platforma.

mqb-platforma-velika

Pored VW modela, MQB platforma se primenjuje i na drugim brendovima kao što je Audi, Škoda i Seat. Čast prvog automobila sa MQB platformom koji je krenuo u serijsku proizvodnju pripala je modelu Audi A3 treće generacije koji je predstavljen na ženevskom Auto salonu, u martu 2012. godine. Nakon njega sledeći model na novoj platformi je VW Golf sedme generacije.

MQB platforma omogućava korišćenje istih delova platforme u izradi više različitih modela automobila, sa naglasakom na modularnosti. Tako će se ista platforma koristii i za automobile veličine VW Pola i Audia A3. MQB platforma omogućava različite međuosovinske razmake kao i širinu traga točkova.

 mqb-platform-velika1

Inženjeri u Volkswagenu otišli su tako daleko u konstruiranju nove platforme da bez ikakvih promena u MQB platformu idu benzinski i dizel motori. To nije sve, takođe nikakve modifikacije nisu potrebne ako se ova platforma koristi i za automobile koji koriste plin za pogonsko gorivo, hibiridni pogon (benzin/dizel i elektromotor) ili čisti električni pogon. Na ovaj način Volkswagen grupacija će ostvariti velike uštede u proizvodnim procesima, ali i u vremenu sklapanja automobila, što će dodatno učiniti da njihovi modeli budu jeftini ili profitabilniji za ovu grupaciju.

Nakon Audia A3 i Golfa 7, MQB platforma treba da zaživi i na modelima Škoda Octavia i Seat Leon. Do 2018. godine VW grupacija ima ideju da novu MQB platformu koristiti za izradu novih 40 modela automobila.