Analiza tržišta kojom je utvrđeno koji su polovni automobili najtraženiji u Srbiji, koliko koštaju pojedini modeli u zavisnosti od godišta, koje su najtraženije kubikaže, tipovi goriva, karoserije i boje. Kao zanimljivost predstavljeni su i najskuplji polovni automobili koji se trenutno prodaju na našem tržištu.

Iako je 2013. godina po mnogim pokazateljima bila najteža godina za prodaju automobila od početka krize, tržište polovnih automobila ipak je bilo „aktivnije” od tržišta novih. To je i razumljivo jer se za manje novca mogu pronaći relativno dobri polovni automobili. Šta se to kupovalo u Srbiji u 2013. godini pokazala je analiza koju je uradio sajt www.polovniautomobili.com na osnovu svojih statističkih podataka.

– Najtraženije proizvođači polovnih automobila – pet „nemaca” u top deset –

Još jedan dokaz da su u Srbiji „nemci” najpopularniji jeste to što je među top 10 najtraženijih marki pet je iz ove zemlje. Redosled interesovanja kupaca je sledeći: ubedljivo najviše se traže Volkswagen vozila, a za ovom markom slede Opel, Audi, BMW. Tek na petom i šestom mestu po interesovanju nalaze se proizvođači koji nisu iz Nemačke već iz Italije i Francuske. Reč je o markama FIAT i Renault. Zanimljivo je da je sedmom mestu Mercedes Benz koji je zapravo najmanje tražen među nemačkim automobilima. Za njim slede Peugeot, Ford a deseto mesto praktično dele Alfa Romeo i Citroen.

polovni-golf-4

Zanimljivo je da gotovo podjednako interesovanje vlada za vozila marke Yugo i Mazda, a nešto traženija je Toyota što je još jedan dokaz da japanski polovni automobili nikako da dožive popularnost na našem tržištu iako po svojim karakteristikama odavno to zaslužuju.

– Najtraženiji modeli polovnih automobila –

Kao što se vidi iz tabele, od 15 najtraženijih modela automobila u Srbiji, devet su nemačke proizvodnje. Posebno je zanimljivo da se Golf 2 još uvek prilično traži čime se dokazuje da je naše tržište zaista „zaljubljeno” u ovaj automobil i da smo prema toj ljubavi odmah iza Bosanaca.

1.         Audi A4
2.         Fiat Punto
3.         Golf 4
4.         BMW serija 3
5.         Golf 2
6.         Audi A6
7.         Renault Megan
8.         Fiat Stilo
9.         Passat B5.5
10.       Opel Astra G
11.       Golf 5
12.       Renault Clio
13.       Ford Focus
14.       Peugeot 307
15.       Golf 3

Drugi deo…