Ljudi koji su zaduženi za našu bezbednost u saobraćaju oslanjaju se na razna istraživanja koja bi mogla biti od pomoći u otkrivanju uzroka za veliki broj nezgoda na putevima. Poslednje u nizu kao glavne osumnjičene ima vozače koji su svoje dozvole dobili “iz prve”.

Prvo polaganje za dobijanje dozvole za vožnju obavljeno je 1935. i tada je oko 63% polagača dozvolu dobijalo nakon jednog pokušaja. Danas je ta brojka nešto niža i iznosi 47 procenata. Ako je verovati opsežnom istraživanju vozači koji su vožnju položili iz prve zapravo su lošiji vozači od onih kojima je do dozvole trebalo par pokušaja.

vozacki-ispit-1

Oni su dosta češće kažnjavani zbog vožnje u pijanom stanju, češće izazivaju nesreće a glavni uzrok za to je previše samopouzdanja koje dobiju polaganjem iz prve. To ih kasnije košta kada dođu u susret sa nepoznatom situacijom i uđu u nju sa previše samopouzdanja.

Ako je verovati istraživanju najbolji su vozači koji su vožnju položili iz trećeg pokušaja. Oni svoju vožnju opisuju kao “opreznu i bezbednu” a kažu da su najviše naučili iz svojih grešaka. Da li se slažete sa rezultatima istraživanja?