Kako se bliži kraj Salona automobila u Ženevi, sve je više onih koji potvrđuju da je VW sa svojim modelima novog Golfa “razbio” konkurenciju, a u prilog tome ide to da je Golf pobedio u anketi za najtraženiji automobil u Ženevi. Nama je ostao još jedan model Golfa, o kome bi trebalo napisati nešto, a to je novi Golf BlueMotion. Ovaj novi zeleni Golf zadržao je sve kvalitete jedne od najvećih brendova u auto-industriji.

Novi BlueMotion 1.6-litarski TDI je uspeo da ispuni težak zadatak, da bude zabavan za vožnju, a pri tome ekonomičan. Niske emisije i impresivna potrošnja znače da ima veoma niske operativne troškove. Emisija gasova kod novog zelenog Golfa je oko 85 g/km CO2. To je 14% bolji rezultata u poređenju sa njegovim prethodnikom, a potrošnja ne ide preko 3,2 l na 100 km.

golf-bluemotion-velika

Ovaj Golf je pretrpeo neke promene, kako bi se poboljšala efikasnost ove tehnologije, pre svega spušten je 15 mm, postavljen je spojler na završetku krova, a koeficijent otpora mu je 0,27 %, što ga čini najaerodinamičnijim automobilom u klasi. Takođe je dobio nove aluminijumske aerodinamične felne, a na maski je plava linija, za razliku od crvene na GTI modelu.

Najnovija verzija VW sa pogonom na prirodni gas (CNG) je Golf TGI BlueMotion. On će biti lansiran na leto 2013, a karavan verzija se očekuje na jesen ove godine.

golf-bluemotion-velika1

Golf TGI BlueMotion je opremljen 1.4 TSI turbo benzinskim motorom 110 KS. U režimu sa pogonom na CNG, verzija sa šestostepenim manuelnim menjačem može da pređe do 420 km. U ovom režimu, potrošnja iznosi 3,5 kg prirodnog gasa na 100km. Kada se koristi i benzin, vozilo može da pređe dodatnih 940 km (potrošnja goriva 5,3 l/km). Ako je Golf TGI BlueMotion opremljen sedmostepenim DSG menjačem, dostiže se još veći opseg vožnje zahvaljujući kombinovanoj potrošnji goriva od 3,4 kg/100 km prirodnog gasa ili 5,0 l/100 km benzina.