Amerikanci su poznati po stvaranju sopstvenih trkačkih disciplina. Za potrebe određene vrste trka potpuno su prepravili ovaj Golf I koji se sada može kupiti za cenu polovne šestice.

Volkswagen je u na tržište SAD-a i Kanade predstavio svoj model “Golf”, u svojoj prvoj varijanti, pod nazivom “Rabbit” što u prevodu znači Zec. Tako je bilo sve do 1985. kada je Golf ponovno postao Golf i sve to da bi opet, 2006. se vrtili Zecu ali samo do 2009. kada su se, valjda konačno, odlučili za ime Golf. Zašto, nikome nije jasno ali neki od primeraka “zeke” su i dalje živi da svedoče o tim događajima.

golf-1-8000-1

Takav je slučaj i sa ovim primerkom iz 1983. koji je ozbiljno modifikovan kako bi se trkao u takmičenju koje se preko bare zove “Penjanje uz brdo”. Nemamo pojma o čemu se tu radi ali ova mašina koja teži 909 kilograma je očito pravi šampion u toj disciplini.

golf-1-8000-2

Agregat sa turbopunjačem i 16 ventila daje 305 konjskih snaga što je dovoljno da, uz posebno dizajnirani izduvni sistem, ovaj “Zeka” uvek bude prvi na brdu. Ono što je još zanimljivo jeste da vlasnik koji sada prodaje starog Golf-a za njega traži 8.000 evra.