Naš najbolji automobilista Dušan Borković ostvario je najveći uspeh u karijeri i osvojio titulu u Evropskom šampionatu (ETCC), i pored brojnih problema na poslednjem trkačkom vikendu u Italiji.

Na svakom od prethodnih pet vikenda vozač NIS Petrol B3 Rejsing tima je bar jednom pobedio, a neverovatan peh ga je zadesio na Siciliji u prvoj trci na stazi u Pergusi.

Usled pucanja gume, izleteo je sa staze u jednoj krivini, udario u zaštitnu ogradu i levi prednji deo bio je dobro slupan. Krenula je borba sa vremenom, jer je prva trka počela u 11 časova, a druga je bila zakazana za 13, ali je njegov tim uspeo da oporavi automobil.

etcc-borkovic-1

Iako je ostao bez bodova, u drugoj trci mu je bilo dovoljno samo da “Seat Leon” izdrži, da završi trku, odnosno da bar pređe devet od ukupno 11 krugova i zauzme peto mesto.

Naime, Borković je bio prvi u generalnom plasmanu sa 100 bodova, a drugi je bio Petr Fulin sa 87. Kako se za pobedu dobija 10 bodova i kako se na poslednjem ETCC vikendu dupliraju bodovi, Fulin je morao da trijumfuje, dok je popularnom Duci bilo dovoljno da bude peti u drugoj trci, samo da prođe kroz cilj i uzme osam bodova kako bi osvojio titulu.

etcc-borkovic-2

Vozio je Borković mirno i staloženo sve vreme bez forsiranja. Imao je zacrtan cilj i uspeo je da ga ostvari, prošao je kroz cilj kao četvrti i postao je šampion Evrope sa ukupno 110 bodova!