Nemački proizvođač automobila Volkswagen prodao je rekordan broj vozila u 2017. godini! Ovim rezultatom se potvrđuje dominacija VW, čime preuzima prvo mesto u auto industriji. Po najnovijoj statistici, Toyota se zaustavila na oko pola miliona automibla manje od VW grupacije. Moramo da podsetimo da se ovo desilo nakon samo dve godine posle afere “dizelgejt”.

Automobilske marke koje posluju u sastavu VW-a prodale su zajedno 10,74 miliona automobila prošle godine, što je povećanje za 4,3 odsto. Naime, Toyotina prodaja u 2017. godini, prema sadašnjim procenama, zaustavila se na 10,35 miliona automobila.

Podaci o većem broju isporuka širom grupacije, pokazuju i prihod od 220 milijardi eura, koji je takođe rekordan. Pre ovog rekorda, dominacija VW se videla i u 2016. kada je prihodovano tada rekordnih 217 milijardi eura.

Ko je treći, a gde je potvrđena dominacija VW iz prethodnih godina?

U trku za poziciju vodećeg svetskog proizvođača automobila umešao se i savez Renault-Nissan-Mitsubishi. Prema veoma preciznoj statistici, ova grupacija je prodala oko 10,5 miliona automobila. Japanska Toyota je na kraju godine objavila procene o prodaji 10,35 miliona automobila širom sveta u 2017. godini. To je za 2% više ne go u 2016. Da podsetimo da su u Toyota grupaciji i automobili pod brendovima Lexus, Daihatsu i Hino.

Kada se sve sabere, Volkswagen se  brzo oporavio od udarca koji je pretrpeo pre dve godine. Sve je prouzrokovalo otkrivanje nelegalan softver u milionima VW vozila, kako bi varali na testovima emisija štetnih gasova.

Najveći rast nemački proizvođač je prošle godine zabeležio na tržištima Kine, SAD, Južne Amerike, centralne i istočne Evrope. U zapadnoj Evropi prodaja je povećana za skromnih 1,4 odsto.