Za volanom treba biti fokusiran na put i druge učesnike. Naravno, naši putevi su puni rupa, kolotraga i sličnih “problema”, a i vozača čiji su maniri za volanom… nepostojeći. Ali krenimo od sebe, pa probajte da ispoštujete ovu listu od deset stvari koje ne treba raditi dok vozite, koju je sastavio portal Mondo.

Kralj ometanja

Poslednjih godina najveći ometač u toku vožnje je mobilni telefon. Čak i ako ga koristite po pravilima, on će vam odvući pažnju. Prema nekim istraživanjima, zbog razgovora telefonom pažnja opada za čak 50 odsto. Ako je u pitanju razgovor, koncentracija na vožnju može opasti za celih 65 odsto.

Situacija postaje kritična ako za vreme vožnje birate broj, kuckate poruke ili čitate neki tekst. Te stvari vam stvarno ne preporučujemo (pošto ne možemo da ih zabranimo) u toku vožnje.

Deset stvari koje ne treba raditi dok vozite

Slušanje glasne muzike

Glasna muzika u automobilu nije baš pametna stvar. Sprečiće vas da čujete druge zvuke iz saobraćaja. A i svakako će vas preokupirati u toku vožnje.

Korišćenje žičnih slušalica

Nikad nemojte slušati muziku preko slušalica za vreme vožnje. Ako koristite slušalice za telefoniranje, onda neka vam samo jedna bude u uhu. Da, to znači da će vam drugi visiti i smetati vam. Svakako manji je problem, nego da su vam obe slušalice u ušima.

Skidanje/presvlačenje

Čak kad i ima nekog da vam pomogne, oblačenje, a posebno presvlačenje nije bezbedno. Prilikom skidanja jakni, telo vam zauzima neprirodan položaj u kome ne možete pravilno reagovati. Skidanje odeće preko glave je još gore. U jednom trenutku blokirate vidno polje, što je stvarno opasno.

Ovde proćitaje 5 najčešćih grešaka koje prave vozači!

“Staromodno” otvaranje suvozačevog prozora

Ako se prozori u vašim kolima spuštaju i poduži ručno, onda je manipulacija suvozačevim staklom za vreme vožnje veoma opasna stvar. Još ako ručica ne radi kako treba, mislim da vam je jasno zašto je među deset stvari koje ne treba raditi dok vozite.Deset stvari koje ne treba raditi dok vozite

Zadnje sedište

Zaboravite na zadnje sedište u toku vožnje – bilo da treba nešto da dohvatite ili da iz nekog razloga pomognete putniku, najčešće detetu. Lepo stanite negde sa strane i uradite željenu operaciju na miru.

Deset stvari koje ne treba raditi dok vozite – jedite i šminkajte se pre puta, a žučne razgovore ostavite za pauzu

Hrana u kolima

Slane i slatke grickalice i ne predstavljaju toliki problem, pod uslovom da je reč o stvarno sitnim komadima hrane i da ne morate da skrećete pogled kako ih tražili po kolima. Sasvim je druga priča kada je reč o “konkretnoj” hrani. Jedenje običnog sendviča može da izazove sva tri pomenuta tipa ometanja. Zauzeta vam je ruka, gledate u hranu i razmišljate kako je pojesti a da vam pola obroka ne završi u krilu ili po kolima.

Razgovor sa putnicima

Običan, neobavezan razgovor je sasvim u redu. Ometaće vas ali minimalno. Međutim, žučna rasprava u kojoj morate i da skrećete pogled s puta svakako nije za automobil. Trudite se da je izbegavate za volanom, a nemojte se raspravljati i ako ste putnici, jer time ometate vozača.

I suvozači mogu značajno uticati na vozača, pa tako ima različitih tipova. Proverite koji ste vi tip suvozačaA

Deset stvari koje ne treba raditi dok vozite

Šminkanje

Da vidimo šta je sve potrebno da biste se našminkali. Prvo treba da spremite ruž, maskaru ili nešto treće, onda da odaberete pogodno ogledalo i na kraju trenutak kada krenuti s akcijom. Sve ovo zvuči kao “recept za nezgodu”.

Gledajte svoja posla

Kada se saobraćajna nezgoda, posebno, na autoputu, obično se zakrče oba smera. Jedan jer je u njemu došlo do nezgode, a drugi jer svi hoće da vide šta se to desilo. Ako ste u suprotnom smeru i ne možete da pomognete unesrećenima, a najčešće je takav slučaj, samo produžite jer kočenjem možete prouzrokovati još jedan (lančani) udes.