Niske temperature sad konačno dokazuju da je zima itekako stigla. Led i sneg pojave su koje nismo svi u mogućnosti izbeći, a ovih 10 saveta moglo bi vam dosta pomoći kako bi dragoceno vreme koristili za nešto drugo.

1. Podignite brisače tokom noći i navucite preko njih čarapu ili neku tkaninu kako se u zimskim mesecima pod uticajem temperature ne bi zalepili za staklo. Taj će vam “trik” pomoći da što brže očistite vetrobransko staklo.

2. Zamrznuta brava, ako još uvek vrata otvarate ključem? Uzmite slamku i dunite u sredinu brave kako bi toplim vazduhom odledili unutrašnji sklop. Takođe, ako navedeno nije dalo rezultat, koristite upaljač kako bi lagano zagrejali ključ, a potom i lakše otključali automobil.

zima_saveti_1

3. Jedna od zanimljivih ideja je i punjenje čarape ili određene tkanine peskom koji bi ujutro trebao sprečiti zaleđena stakla. Vlaga koja stvara kondenzat, prilikom čega se lede stakla, trebala bi se smanjiti, a time i olakšati jutarnje kretanje na posao. Ostavite spomenuto u unutrašnjosti automobila tokom noći, ako rezultati nisu očekivani zbog ekstremnih vremenskih uslova, definitivno nije odmoglo ni u kom slučaju.

4. Oprezno s toplom vodom, pregrejana voda mogla bi uzrokovati pucanje stakla. Iako vetrobransko staklo svojom debljinom i strukturom nije lako lomljivo, svakako pripazite jer nisu sve staklene površine jednake čvrstoće i debljine.

5. Ulaganje u kvalitetnu strugalicu leda pametna je odluka jer metalne površine mogle bi oštetiti staklo ili boju na automobilu.

zima_saveti_2

6. Spuštanje stakala u vratima nikako nije pametna ideja ukoliko se na njihovim površinama još uvek nalazi led. Svakako pre toga sastružite led strugalicom ili pričekajte da se led otopi pod uticajem više temperature.

7. Retrovizore možete obući kesicama za zamrzivač, ujutru ćete olakšati posao čišćenja leda.

8. Obavezno proverite dubinu šare u gumama kako sigurnost na putu ne bi došla u pitanje.

9. Kombinujte odnos sirćeta i vode kako bi smanjili mogućnost zamrzavanja. Veče pre kombinacija koja bi trebala umanjiti mogućnost zamrzavanja staklenih površina, naravno u razmeri 3:1 za sirće.

zima_saveti_3

10. Čuvajte platnene navlake u zimskim mesecima, pomoći će u trenucima guranja automobila iz zatrpanog snega. Navlačenjem preko cipela, smanjće klizanje odnosno poboljšaće čvršće stajanje na tlu.