Početak februara donosi ne tako lepe vesti za vozače, benzin i dizel sve skuplji. Na svetskoj berzi, cena sirove nafte je sa 45 porasla na 70 dolara za barel. Cene crnog zlata poguralo je smanjenje američkih naftnih zaliha i jednonedeljni antivladini protesti u Iranu. Tako da će ovakav rast dovesti do poskupljenja goriva i kod nas, za oko 2 dinara.

Dizel gorivo poskupelo je na pumpama od nove godine 3,5 a benzin 1,5 dinara po litri, što je bilo i očekivano ako se zna da je cena nafte na svetskoj berzi za poslednjih pola godine skočila sa 45 na čak 70 dolara za barel. Benzin se sada toči u proseku po ceni od 145,2 a dizel za 154,2 dinara.

benzin i dizel sve skuplji

– Od pre nekoliko dana situacija je počela da se menja pa cena barela nafte pada. U subotu je koštala oko 65 dolara, pa ako se ovaj trend nastavi i narednih dana, realno je očekivati da će gorivo pojetiniti i kod nas – kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Benzin i dizel sve skuplji i u regionu

Ono što bi izuzetno moglo da dovede do novog poskupljenja goriva je povećanja akciza. Naime, ona se svake godine u ovo vreme usklađuje s rastom potrošačkih cena u prethodnoj godini.

benzin i dizel sve skuplji

Kada se pogleda stanje u regionu, do sada je gorivo bilo jeftinije u Bosni i Hercegovini i Makedoniji. Cena goriva se u ove dve zemlje kretala od 30 do 50 dinara jeftnije po litru nego u Srbiji. To je, pre svega u pograničnim mestima, dovodilo do šverca nafte. Od ove godine, već je izvesno da naši vozači neće toliko hrliti na komšijske pumpe. Ni preko granice gorivo ne može više biti toliko jeftinije.

Bosna i Hercegovina povećava akcize na naftne derivate. A povećanje cena goriva zbog državnih problema očekuje se i u Makedoniji.

A evo i lepših vesti za sve ljubitelje automobila – uskoro počinje BG CAR SHOW!