Asocijacija automobilskih novinara organizovala je prva dva dana testova kandidata za osvajanje titula Automobil godine u Srbiji 2018. Žiri od 13 automobilskih novinara je tokom dva dana imao mogućnost da u potpuno bezbednim uslovima proba i uporedi čak 24 vozila koji su kandidovani za titule Automobil godine u Srbiji 2018. Kandidati su podeljeni četiri kategorije: do 15.000 evra, preko 15.000 evra, Crossover/SUV i Best buy.

Izbor za Automobil godine Asocijacija automobilskih novinara Srbije održava nekoliko godina unazad. Ove godine članovi žirija su dobili priliku da svoj posao ocenjivanja kandidata obave u gotovo idealnim uslovima. Naime, ceo događaj prepoznali su SMATSA Pilotska Akademija i Turistička organizacija grada Vršca. Kao domaćini žiriju i uvoznicima, pružili su kompletnu logističku podršku.

Gde i kako se održavalo testiranje za Automobil godine u Srbiji 2018?

Prva dva test dana sastojala su se od tehničke prezentacije modela od strane predstavnika uvoznika. Test vožnje su obavljene na pisti aerodroma SAA na kojoj se se ocenjivali preciznost upravljanja, vozna dinamika i vozne karakteristike automobila. Treći deo testova obavljen je na regionalnom putu Vršac – Gudurica. Put je bio idealna prilika za ocenjivanje udobnosti vozila. Odlični vremenski uslovi i aerodromska pista i stajanka koji su bili bez ikakvih ograničenja na raspolaganju žiriju, novinarima su pružili potpuno bezbedno okruženje za testiranje vozila, dok je, ne previše opterećen saobraćajem, regionalni put sa različitim vrstama asfaltne podloge bio dobar poligon za drumsku vožnju.

Kao što smo već pisali, žiri Asocijacije automobilskih novinara čini 13 specijalizovanih novinara. Oni će ocenjivanjem 24 kandidovana vozila u 15 kategorija. Tako ćemo krajnjim bodovnim saldom doći do najboljih u ovogodišnjoj konkurenciji.

Izvor:
www,autogodine.org