Saobraćajna policija uspostavila je novi kriterijum – svaki vozač, bez obzira da li je zaustavljen zbog nekog prekršaja ili rutinske kontrole, biće podvrgnut testu alkoholisanosti, a alkometre su dobile sve policijske patrole u Srbiji, izjavio je danas načelnik Uprave saobraćajne policije Vladimir Rebić.

“Imamo značajan broj uređaja koji omogućuju takozvano pasivno uzorkovanje koje podrazumeva da se za sekund – dva, bez stavljanja usnika u sam uređaj, detektuje da li vozač ima alkohola u organizmu ili ne. Ukoliko nema, on nastavlja dalje, nema preteranog zadržavanja”, objasnio je načelnik Uprave saobraćajne policije.

Kako je dodao, ukoliko uređaj pokaže da ima prisustva alkohola u organizmu, onda se pristupa aktivnom uzorkovanju, odnosno utvrđuje se tačna količina alkohola u organizmu.

alkotest-1

“Svesni smo činjenice da je upravljanje pod dejstvom alkohola najopasniji prekršaj i da su okolnosti pod kojima se događaju takve saobraćajne nezgode gotovo uvek fatalne, odnosno sa smrtnim posledicama i zbog toga smo se opredelili da znatno pojačamo kontrolu svih vozača”, rekao je Rebić.

Prema njegovim rečima, to praktično znači da će svaki zaustavljeni vozač, bez obzira da li je to zbog nevezivanja pojasa, brzine, nepropisnog preticanja ili rutinske kontrole, biti podvrgnut testu alkoholisanosti, odnosno, saobraćajna policija će izvršiti i brzu kontrolu vozača da li upravlja pod dejstvom alkohola.

alkotest-2

Najveći broj vozača zatečenih u ovoj godini da upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola imalo je u rasponu od 0,5 do 1,2 promila alkohola u krvi i to 16.599 njih, naveo je Rebić.

On je dodao da je 11.787 vozača zatečeno da upravlja vozilom u stanju “lake alkoholisanosti”, odnosno do 0,5 promila, 4.819 upravljalo je sa 1,2 do dva promila alkohola u krvi i 1.020 vozača imalo je više od dva promila alkohola u krvi.