ADC (Automatic Distance Control) je sistem koji kontroliše udaljenost vašeg automobila od autombila ispred vas i održava distancu koju mu vi predhodno zadate. Ovaj sistem je prvo primenjen kod VW Passata u predhodnoj seriji, da bi u VW kompaniji odlučili da ga pre par godina instaliraju i u Golf 6, kao i u ostale VW modele. Na svim testovima koje je prošao pokazao se kao veoma koristan sistem za pomoć vozaču, ali i po pitanju bezbednosti svih putnika u automobilu.

Ovaj sistem je napravljen kao nova generacija tempomat sistema, uz dodatak senzora za kontrolu udaljenosti. Glavne karakteristike su mu bezbednost putnika i opuštenija vožnja za vozača na dužim putovanjima. Uz pomoć ovog sistema možete unapred podesiti brzinu kojom će ići vaš automobil, a u slučaju neke prepreke na putu automobil će vas prvo upozoriti vizuelnim i zvučnim signalima, a zatim početi sam da smanjuje brzinu sve dok se ne zaustavi potpuno, ako je to potrebno i ako vaša reakcija nije pravovremena.

system-acc-1

 

Glavni deo ovog sistema je radar senzor koji ima domet 200 metara, pod uglom od 12 stepeni. Sve podatke koje dobija automobil od radara prikupljaju se u bazu koja je fiksirana u masci automobila na VW znaku. Koristeći sve podatke koje dobije, ovaj sistem određuje brzinu vozila ispred vas i vašu udaljenost od tog vozila. ADC se aktivira ručicom na volanu. Vozač bira odgovarajuću brzinu i jednu od pet ponuđenih distanci. Ukoliko vozač sam pritiskom na papučicu gasa ubrza vozilo, ADC sistem se automatski deaktivira. Ista reakcija je i ukoliko vozač sam pritisne kočnicu. Pri startovanju sistema multifunkcionalni displej prikazuje koji ADC program je aktivan: Normal, Comfort i Sport, te koja od pet ponuđenih distanci je izabrana.